ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

 

 

Η κατάθλιψη αποτελεί διαταραχή του συναισθήματος και μία από τις πλέον διαδεδομένες ψυχικές διαταραχές η οποία εκφράζεται με πλήθος συμπτωμάτων.

[Περισσότερα για την κατάθλιψη στο: http://www.siakantari.gr/astheneies-psixikes-diadikasies/katathlipsi.html]. Η κατάθλιψη αποτελεί σήμερα την 4η αιτία νοσηρότητας και ανικανότητας και αναμένεται μέχρι το 2010 να αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά! Μάλιστα, εκτιμάται ότι 1 στα 10 άτομα θα νοσήσει από κατάθλιψη κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση ενός καταθλιπτικού επεισοδίου, μερικοί από του οποίους είναι η απώλεια αγαπημένου προσώπου, ο χωρισμός, η ανεργία, τα οικονομικά προβλήματα κ.α. Ωστόσο, η εμφάνιση ή μη της κατάθλιψης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ψυχολογικό υπόβαθρο του ατόμου, από την ανθεκτικότητα της προσωπικότητάς του, αλλά και από βιολογικούς παράγοντες, όπως είναι η κληρονομικότητα.

 

Πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ένα άτομο με κατάθλιψη…

  • Γνήσιο ενδιαφέρον προς αυτόν. Του δείχνουμε ότι είμαστε δίπλα του και είμαστε πρόθυμοι να σταθούμε στο πλευρό του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που μας έχει ανάγκη.
  • Τον ακούμε με υπομονή. Μπορεί να μην είμαστε «ειδικοί» και να μην έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις για να τον βοηθήσουμε, αλλά σίγουρα μπορούμε να το ακούσουμε. Αυτό που έχει ανάγκη ένα άτομο με κατάθλιψη περισσότερο από κάθε τι, είναι να έχει δίπλα του κάποιο άτομο που να είναι πρόθυμο να τον ακούσει.
  • Δεν τον επικρίνουμε και δεν τον πιέζουμε. Δεν πιέζουμε το άτομο να αισθανθεί καλύτερα και να βοηθήσει τον εαυτό του, γιατί απλά δεν μπορεί από μόνο του. Το καταθλιπτικό άτομο όντως υποφέρει, κάτι που ασφαλώς δεν του αρέσει, αλλά δεν μπορεί να βρει τη δύναμη να κάνει κάτι γι’ αυτό. Η κατάθλιψη είναι μια πραγματική και εξίσου σοβαρή ασθένεια.
  • Είμαστε αισιόδοξοι. Τον διαβεβαιώνουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Το άτομο με κατάθλιψη συνήθως είναι καθηλωμένο σε αρνητικές σκέψεις, τα βλέπει όλα «μαύρα». Εμείς, προσπαθούμε απλά να τον καθησυχάσουμε.
  • Δεν απογοητευόμαστε. Η θεραπεία της κατάθλιψης απαιτεί χρόνο και υπομονή. Το άτομο με κατάθλιψη είναι πιθανό να μην είναι τόσο πρόθυμο να δεχτεί βοήθεια από κανέναν, θεωρώντας προς κάθε προσπάθεια να νιώσει καλύτερα είναι μάταιη.
  • Τον ενθαρρύνουμε να αναζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό. Η θεραπεία της κατάθλιψης τις περισσότερες φορές απαιτεί συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας (ψυχίατρο/ ψυχολόγο), γεγονός που δεν είναι πάντοτε αποδεκτό από τον ασθενή.
  • Τον ενθαρρύνουμε να είναι περισσότερο δραστήριος. Το καταθλιπτικό άτομο έχει χάσει κάθε ενδιαφέρον για δραστηριότητες που παλιότερα μπορεί να του προκαλούσαν ευχαρίστηση και προτιμάει να μένει απομονωμένο. Εμείς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να του προτείνουμε να συμμετέχει μαζί μας σε κάποιες δραστηριότητες (π.χ. να πάμε μαζί να περπατήσουμε, να πάμε για ψώνια ή για φαγητό, να δούμε μια ταινία κ.α.) χωρίς όμως να τον πιέζουμε. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι χρειάζεται το χρόνο του. Αυτό που αρκεί είναι να του δείχνουμε ότι είμαστε δίπλα του και τον στηρίζουμε.

Θα πρέπει να τονιστεί, ότι η κατάθλιψη είναι μία ασθένεια που η θεραπεία της συχνά απαιτεί χρόνο. Η κατάθλιψη ενδέχεται να αποδιοργανώσει τη ζωή του ατόμου, παρεμποδίζοντας την καθημερινή του λειτουργικότητα, αλλά και την επαγγελματική του πορεία. Το καταθλιπτικό άτομο θα ήταν καλό να αναζητήσει τη βοήθεια κάποιου θεραπευτή προκειμένου να το βοηθήσει να «σταθεί» και πάλι στα πόδια του, να κάνει και πάλι όνειρα για το μέλλον και να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.